19 lutego 2020, 18:00

Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Chopina 25, Sobótka

Tłusta środa – warsztaty na słodko ;-)

Kto dziś potrafi odróżnić pączek wiedeński od berlińskiego i wie, jak smakowały pączki wrocławskie? Jak odróżniało się wyfraczonego kelnera od wyfraczonego gościa balu?

O tym wszystkim, a także o debiutach towarzyskich, osiemnastowiecznych przewodnikach kulinarnych, wrocławskich Jurkach, manewrach matrymonialnych urządzanych przez stare ciotki, polonezach pączkowych, dawnych zabawach towarzyskich i wielu innych zajmujących rzeczach, dowiecie się Państwo podczas tłustej środy – warsztatów kulinarno-karnawałowych.
Dlaczego tłusta środa? Postanowiliśmy, zgodnie ze starą śląską tradycją, nie ograniczać obżarstwa do tłustego czwartku, ponieważ dawnymi czasy obowiązkowo opychano się, nie tylko zresztą pączkami, przez cały okres karnawału. Zapewne był to niezdrowy obyczaj, więc postaramy się, aby to, co będziemy przyrządzać podczas zajęć nie obciążyło zanadto naszych wątrób i żołądków.

Przygotujemy wspólnie kilka rodzajów pączków i karnawałowych słodyczy według nieco zmodyfikowanych, tradycyjnych receptur.

W karcie dań przewidujemy:

  • pączki wiedeńskie w sosie morelowym
  • pączki wrocławskie
  • pączki berlińskie
  • pączki serowe
  • faworki
  • poncz bezalkoholowy

Udział w warsztatach jest odpłatny:
Zapisy w bibliotece w godz. pracy lub mailowo: biblioteka@rcks.pl lub telefonicznie: 71/715 16 28 

  • 35 zł od osoby dorosłej
  • młodzież szkolna 20 zł (11-18 lat)
  • dzieci pod opieką dorosłych 15 zł (do 10 roku życia)

Liczba miejsc ograniczona. W razie dużego zainteresowania istnieje możliwość utworzenia kolejnej grupy, o czym powiadomimy zainteresowanych.

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Fryderyka Chopina 25, 55-050 Sobótka

19.02.2020, godz. 18.00