Kulinarno-historyczne warsztaty z Milmą
To już drugie spotkanie cyklu „Z Poradnikami czeka biblioteka”. Poprowadzi je bibliotekarka z Milina, prowadząca swój kulinarny fanpage MILMA – Historia w kuchni – Sylwia Machnik.
W części wstępnej, pani Sylwia zaprezentuje swoją kolekcję historycznych urządzeń kuchennych i domowych, opowie o dawnej kuchni naszego regionu i jej typowych potrawach. Dowiemy się m.in. co to jest śląskie niebo i bomby legnickie ?
Pogłębimy temat właściwości zdrowotnych rosnących w naszej okolicy ziół i roślin uprawnych; uzyskamy informacje, jakie z nich warto zbierać do potraw i naparów.
Poznamy przepisy na wykonanie:
- koktajlu z pokrzywy
- herbatek, napojów, naparów z wierzby, leszczyny, forsycji
- zakwasu z buraków
- sprawdzimy wykorzystanie do codziennych potraw ziela bluszczyku kurdybanku
Serdecznie zapraszamy!
Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Fryderyka Chopina 25, 55-050 Sobótka
4 marca 2020, godz. 18.00