04 marca 2020, 18:00

Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Chopina 25, Sobótka

Kulinarno-historyczne warsztaty z Milmą

To już drugie spotkanie cyklu „Z Poradnikami czeka biblioteka”. Poprowadzi je bibliotekarka z Milina, prowadząca swój kulinarny fanpage MILMA – Historia w kuchni – Sylwia Machnik.

W części wstępnej, pani Sylwia zaprezentuje swoją kolekcję historycznych urządzeń kuchennych i domowych, opowie o dawnej kuchni naszego regionu i jej typowych potrawach. Dowiemy się m.in. co to jest śląskie niebo i bomby legnickie ?

Pogłębimy temat właściwości zdrowotnych rosnących w naszej okolicy ziół i roślin uprawnych; uzyskamy informacje, jakie z nich warto zbierać do potraw i naparów.

Poznamy przepisy na wykonanie:

  • koktajlu z pokrzywy
  • herbatek, napojów, naparów z wierzby, leszczyny, forsycji
  • zakwasu z buraków
  • sprawdzimy wykorzystanie do codziennych potraw ziela bluszczyku kurdybanku

Serdecznie zapraszamy!

Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Fryderyka Chopina 25, 55-050 Sobótka

4 marca 2020, godz. 18.00