„Kulinarnie – literalnie”, czyli nowy cykl „Z poradnikami czeka biblioteka”

13 stycznia 2020, pani Urszula Wiśniewska swoją imponująca kolekcją książek kucharskich zainicjowała spotkania tematyczne, dedykowane wszystkim, dla których książki – poradniki stanowią nieodzowne źródło przydatnej w życiu wiedzy praktycznej oraz inspiracji do działania.

Swoją przygodę z kulinariami pani Urszula zaczęła w wieku 9 lat, i od tamtej pory konsekwentnie ją rozwija, wprowadza na coraz wyższe poziomy wtajemniczenia, poprzez kolejne podróże i odważne eksperymenty smakuje…

Jako charyzmatyczna, zorganizowana, pełna pomysłów kobieta, podzieliła się z nami swymi doświadczeniami związanymi z kuchnią… od strony kuchni 😉 A że kuchnia to serce każdego domu, wokół stołu gromadzące blisko domowników; i że od dawna sprawdza się powiedzenie: „stajemy się tym, co jemy” – było wiele pytań ze strony przybyłych Pań, i oczywiście udzielonych im porad. A dzięki temu w całej krasie zajaśniały wybrane przez Prelegentkę pozycje książkowe!

Bardzo miłą częścią spotkania była wspólna degustacja specjałów wykonanych przez panią Urszulę według wyłącznie przez siebie wypracowanych receptur. Entuzjastycznie przyjęte zostały m.in: unikalny i genialny banana broad oraz przepyszny i zdrowy wypiek: chleb z siemienia lnianego, bez mąki. Hmm… dzieło kunsztu i wirtuozerii kulinarnej 😉

To właśnie na ten przepis czekały nasze czytelniczki! 🙂

Najserdeczniej dziękujemy pani Urszuli za niezapomniane wrażenia smakowe i estetyczne. Gorąco życzymy spełnienia swoich planów związanych z gastronomią, ale i udanego startu w planowanym przez Panią bieszczadzkim „Biegu Rzeźnika”. A jak wiemy to już tylko dla charakternych i wytrwałych – czyli dla Pani! Powodzenia!

Przepis na chlebek: „200 g serka śmietankowego (u mnie pacynka), 5 jajek, 50 g masła rozpuszczonego, 100 g mielonego siemienia lnianego, 2 łyżeczki nasion chia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 1/2 łyżeczki soli, ziarna według gustu: po małej garstce słonecznika, dyni, siemienia lnianego, kminku, czarnuszki. Wszystkie składniki wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni, można dłużej, wszystko zależy od piekarnika. Po upieczeniu chlebek przechowywać w lodówce, ze względu na zawartość twarogu. Życzę wszystkim smacznego! Urszula Wiśniewska”