„Od Słowian do Legionów” – z lebiodą przez wieki
„Od Słowian do legionów” – z lebiodą przez wieki. Wernisaż wystawy i prezentacja kulinarna. Obchody Dnia Niepodległości
Ślężański Ośrodek Kultury, Muzeum Ślężańskie i Slow Food Dolny Śląsk zapraszają na pierwsze z trzech wydarzeń w ramach dorocznych obchodów Dnia Niepodległości w Sobótce
Kulinarna podróż patriotyczna „Od Słowian do legionów” z lebiodą przez wieki. Wernisaż wystawy „Legiony Polskie” autorstwa śp. Andrzeja Rumińskiego zaprezentuje historię legionów. Stanie się tłem do opowieści i prezentacji kulinarnej pani Anny Rumińskiej o historycznych produktach i potrawach z okresu zaborów i działania Legionów Polskich oraz z wczesnego średniowiecza, gdy powstawał ślężański gród w Będkowicach.
Podczas wernisażu wystawy legionowej zobaczycie Państwo wybrane przykłady słowiańsko-legionowego pożywienia w kontekście ich relacji kulinarnych i rzemieślniczych, mimo chronologicznego oddalenia.
Promocja słowiańskich (w tym: ślężańskich) tradycji jest długoletnią pasją p. Anny Rumińskiej. Relikty prezentowane były m.in. w Turynie w ramach Terra Madre Salone del Gusto.
Zapraszamy fanów kultury i obyczajów, historii dobrego jedzenia, szczególnie w duchu slowfood.
28.10.2022, godzina 18:00
Ślężański Ośrodek Kultury, ul. F. Chopina 25, Sobótka / Galeria I p.